Днес честваме един от най-почитаните летни празници

Днес честваме един от най-почитаните летни празници

На 29 юни отбелязваме паметта на двама от първите ученици на Иисус Христос – светите апостоли Петър и Павел.

Според Новия завет Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар. Брат му Андрей пръв станал ученик на Иисус Христос и довел Симон при него.Спасителят го нарекъл Петър, което значи „камък“. Според християнската символика Петър бил камъкът, върху който Иисус щял да изгради църквата си.

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. След възкресението си Спасителят се явил най-напред пред Петър.

Петър е един от най-твърдите и ревностни последователи на делото на Христос. Първоапостолът проповядва в целия Близък Изток. Загинава мъченически в Рим по време на гоненията срещу християните.

Св. Петър е един от най-почитаните светци и в римокатолическото християнство. Той е смятан за първия папа, а всички следващи – за негови наследници. Най-величественият католически храм – базиликата Свети Петър носи неговото име.

Днес почитаме паметта и на друг светец – апостол Павел, който загинал заедно с апостол Петър.

Петровден е един от най-почитаните празници за българите през летния период. Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки.

На трапезата на Петровден се слага прясна пита, баница с масло и сирене, прясно сирене, ябълки – петровки, тиквеник, кутмач, ястия с петел,посочва уебкафе. Според традицията на този ден се правят сборове, така познатите ни събори, правят се курбани, с много песни и танци.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Петър, Петьо, Петя, Петрана, Петруна, Пепа, Павел, Павлина, Павлета, Апостол, Камен и други.

Честит празник на всички именници!/сн:православието/

…read more

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *